Vinterdyrkning. Temperatur under fiberdug og på friland i slutningen af september 2021

Vinterdyrkning. Temperatur under fiberdug og på friland i slutningen af september 2021

Et lille telt af fiberdug har stor betydning for temperaturen i det begyndende efterår. Her kan du se jord- og lufttemperaturer i teltet og på friland. Jordtemperaturen undr fiberdug er 2-3 grader højere end på friland, men i solskin bliver der alt for varmt under fiberdugen.

Herover ses temperaturer i luft og 10 cm nede i jorden, på friland og underfiberdug – i den sidste uge af september. I solskin bliver temperaturen under fiberdug, den røde kurve, alt for høj, op til 30-35 grader. Det er lidt gnidret, så nedenunder er der valgt en solskinsdag og en overskyet dag.

I venstre side er det overskyet, og alle temperaturer er næsten ens. Så kommer solen og under fiberdug stiger temperaturen til 28 grader, den røde kurve, og på friland til 21 grader, den grønne. Om natten er det klart vejr, og temperaturen falder til 7 grader på friland og 8 under fiberdug – altså næsten ingen forskel. Jordtemperaturen falder hurtigst på friland til 9 grader, den gule kurve, og under fiberdug til 12 grader, den blå kurve.

I venstre og højre side af figuren er det overskyet og skyfrit om natten i midten af figuren. I den skyfri nat er temperaturen på friland højere end under fiberdug, det ses også flere nætter på den første kurve. Det skyldes udstråling og den stillestående luft under fiberdugen og kendes også fra uopvarmede drivhuse, men er lidt svært at forstå.

På baggrund af målinger og erfaringer vil jeg mene, at man skal hen i oktober før der kan dyrkes under fast fiberdug, der bliver for varmt i solskin. På friland har det taget godt 2 uger at lave radiser, under fiberdug er de meget større, men der er kun blade, ikke noget under.

Jordtemperaturen under fiberdug er det meste af tiden 2-3 grader højere end på friland, og det gør en stor forskel hos planterne.

Det ideelle ville være et telt af fiberdug, der åbnes i solskin, så temperaturen ikke bliver så høj. Det kunne forlænge vækstsæsonen med 1-2 måneder i hver ende, og være betydelig billigere end et drivhus.

Vælg stjerner