Foråret 2021 har været koldt, og mange har sikkert tomatplanter stående, som trænger til at komme i drivhuset. Indtil nu, 10. maj, har det været for koldt – planterne vil overleve og skal nok blive til noget, men der kommer ikke tidlige tomater ud af det. Hvad skal temperaturen være, for at det går godt?
Den 19. april satte jeg 9 tomatplanter i et minidrivhus med en 130 W drivhusradiator, der tændte når temperaturen kom under 15 grader, og en blæser, der tændte når temperaturen kom over 25 grader om dagen. Det gik godt indtil 1. maj, så fyldte de for meget og 4 af planterne blev plantet ud i drivhuset.
Sådan ser minidrivhuset ud, blæseren, når det bliver for varmt og det grønne rør er radiatoren.
Den 8. maj var der en tydelig forskel på planterne i minidrivhuset og dem, der var udplantet i drivhuset
Planterne i minidrivhuset er på en uge blevet betydekig større end de, der blev plantet ud i drivhuset – de er nærmest gået i stå.
Minidrivhuset bliver styret af en Arduino miniprocessor + datalogger, og selv om dato og tid drillede, så kan man se temperaturerne i minidrivhuset og drivhuset.
Temperaturer for natten til 6. maj til det meste af 8. maj. Blå kurve er minidrivhuset og rød er temperaturen i drivhuset. Den blå kurve, helt til venstre, i begyndelsen hopper den op og ned, det er når temperaturen går under 15 grader, og varmen tænder. Derefter bliver den jævn fordi radiatoren ikke er kraftig nok til at sætte temperaturen over 15 grader, før sidst på natten.
Om dagen er temperaturen de 2 steder næsten ens, men om natten er den 13-14 grader i minidrivhuset og 7-8 i selve drivhuset – det er altså nattemperaturen, der gør forskellen.
Temperaturen i et drivhus er om natten den samme, som udenfor. En fornuftig mellemting til mit nørderi vil være at dække tidligt udplantede tomater med plastik hver aften, det vil sikkert give planterne en temperatur mellem drivhuset og et minidrivhus.
Du kan se en video med minidrivhuset her: