Frø og vand – en farlig blanding

Frø og vand – en farlig blanding

Frø skal have vand for at spire, så hvis vand er godt, må meget vand være meget godt? Sådan er det selvfølgelig ikke, frø skal have ilt for at spire, og derfor må spagnum/jord ikke være mættet med vand – men der er også en anden årsag.

april 2013 – Plantesygdomme, og plantedyrkning
For nogle år siden lavede jeg denne mærkat, printede den og satte den på min vandkande. Folk smiler høfligt, men der er flere planter, der dør af for meget vand, end for lidt.

Frø i vandmættet jord har et andet problem end at de ikke kan få luft. Der findes en algesvamp, Pythium, der danner zoosporer, små sporer, der kan svømme og lugter sig frem til f eks et spirende frø og inficerer det. Her dannes der hurtigt mange nye zoosporer, og så går det stærkt. Mange frø når ikke at komme op, og kimplanter vælter når de er angrebet.

En god, gammel gartnerregel er, at spagnum til spiring skal være fugtig, men ikke våd. Tag en håndfuld og pres den hårdt sammen. Åben hånden, og nu må spagnum’en ikke ligge som en kugle, men skal åbne sig og falde fra hinanden – så er den ikke for våd, og du har en god begyndelse.

Vælg stjerner