Balanceret vækst i tomatplanter giver flere tomater

Balanceret vækst i tomatplanter giver flere tomater

Når der plantes tomatplanter i drivhuset er sæsonens udbytte allerede bestemt ud fra hvor meget gødning, der er i jorden og hvordan planterne passes i den første tid. Det drejer sig om at finde balancen mellem vegetativ og generativ vækst, og hvad er det og hvordan gør man det?

Vegetativ vækst

Vegetativ vækst hos en plante er blade og stængler, altså produktionsapparatet, der med solens lys via fotosyntese danner plantens energi.

Generativ vækst

Generativ vækst er blomster, frugter og frø, ting, der bruger en masse af plantens energi.

Balanceret vækst

Alle planter har i deres vækst en balance mellem vegetativ og generativ vækst. Hvis en tomatplante er udpræget vegetativ får man en masse blade og sideskud, men kun få tomater og modsat vil generativ vækst give en stor klase tomater, der tager al energien så væksten går i stå.

Til venstre en vegetativ tomatplante, ty stængel, store og mørkegrønne krøllede blade, kun få tomater og de er små. Til højre en generativ tomatplante, tynd stængel, små lysegrønne blade og mange store tomater.

Balancen

En nyplantet tomat skal have meget gødning for at komme i vækst og danne en kraftig plante, men den kan gro så kraftigt, at al energien går til nye skud og blade og den vokser fra den første klase. Dermed bruges der ikke energi til at lave tomater og den vegetative vækst forstærkes.

Omvendt vil en undergødet tomatplante vokse langsomt og den første klase bliver stor og tager al energien, så der ikke bliver noget til nyvækst, og dermed forstærkes den generative vækst.

Meget er altså bestemt ud fra gødningen i den jord/spagnum, man planter i, men der kan repareres undervejs. Lyse planter i økologisk dyrkning skal have 10 cm god kompost ovenpå jorden og ellers skal gødningen sættes op. Er der for meget gødning kan det ved økologisk dyrkning hjælpe at gennemvande kraftigt og i selvvandingskasser skal vandet skiftes til noget med mindre gødning.

Meget vanding vil fremme vegetativ vækst og mere tør jord vil fremme generativ vækst – i selvvandingskasser kan den metode selvfølgelig ikke bruges.

Perioder med varmt vejr fremmer den generative vækst. Kridt på glasset sænker temperaturen men også lysniveauet, og dermed den vegetative vækst.

Den kraftige styring

Planter reagerer langsomt, og hvis tomatplanterne er gået helt i den ene eller anden retning skal der mere drastiske midler i brug.

Der er normalt 3 blade mellem en klase, hvis planterne er meget vegetative kan det midterste fjernes, men det er drastisk.

Er planterne gået helt i stå med store klaser skal man lade sideskuddene i toppen blive siddende, de kan få gang i væksten igen.

Vælg stjerner