Vinterdyrkning. Kan der gro noget på årets korteste dag

Vinterdyrkning. Kan der gro noget på årets korteste dag

Solen står lavt ved midvinter, og dagene er korte, men er der lys nok til at planter kan gro? Det kan man regne lidt på, og det starter med DMI’s målinger af solindstråling.

Her er timeværdier for solindstråling i perioden 13-19. december 2021, DMI Holbæk. Planter kan ikke bruge den varme del af sollyset til fotosyntese, den del, de bruger, måles i µmol pr, kvadratmeter pr. sekund, og fås ved at gange Watt med 2.1. Det lyder indviklet, og det bliver ikke lettere af, at planter har et tomgangstab på 40 µmol for tomater, men det er om sommeren, så her er der regnet med 15 µmol, der skal trækkes fra alle målinger for at få det, som planterne har ud af det. Det er så den røde kurve.

Ugen var præget af kedeligt gråvejr, 2 af dagene lå på 100 midt på dagen, og 2 dejlige solskinsdage lå på godt 300.

For at finde ud af, hvad planterne har ud af det, skal lyset omregnes til mol pr. dag, og selve beregningen vil jeg springe over, resultatet er her:

Dato 13/12 14/12 15/12 16/12 17/12 18/12 19/12
Mol pr. dag 1,39 3,27 2,13 4,60 1,13 1,57 4,23
µmol er hvor stærkt lyset er , og bruges især ved måling af vækstlys. Mol er hvor meget lys der kommer i løbet af en dag, og der skal 1000-1200 mol til at lave f eks et salathoved. Så en gråvejrsdag som den 17. december tager det altså omkring 3 år at lave et salathoved, medens solskinsdage som den 19. kun tager godt 8 måneder.

Det lyder vildt med de mange dage – det, du skal lægge mærke til er, at planterne kan gro selv her ved midvinter. I januar stiger solen, i februar er den dobbelt så stærk som i januar og dobler igen i marts. Det er min erfaring, at i februar vokset salat så stærkt i drivhuset, at det er svært at spise sig igennem. Det kræver selvfølgelig, at der ikke er for stærk frost.

Vinterdyrkning er lidt specielt at vejlede om. Jeg går i den videnskabelige litteratur og vurderer det i forhold til min erfaring – men tag en plante som spidskål, der findes et hav af information om hvordan og hvorfor. Det gennemgående problem er hvis man vil vide noget om hvad der sker ved temperaturer under 10 grader.

Jeg er ved at gøre min datalogger klar med nye typer temperaturfølere og vil i de kommende måneder bringe målinger fra drivhuset og billeder. Første juledag lægger jeg altid kartofler til spiring og der skal sås karse, salat og kål i drivhuset, så der bliver nok at se til.

Vælg stjerner