Vinterdyrkning. Hvor meget lys kommer gennem glasset

Vinterdyrkning. Hvor meget lys kommer gennem glasset

Der er ikke meget lys fra solen om vinteren, men hvor meget kommer gennem glasset i drivhuset – eller i vindueskarmen? I gartnerier regner man med 85%, men det afhænger meget af forholdene. Kondensdråber på glasset tager meget lys.

Der findes en app til androidtelefoner, og sikkert også andre, der hedder Light Meter. Den måler i lux, og da der kun skal sammenlignes lys går det fint til formålet. Min telefon, Samsung A50, kan ikke klare at måle i direkte sol, så jeg har målt i diset vejr, dog med stærkt lys.

Udenfor blev der målt 5700 lux, i drivhuset 2900 og i kuvøsen 1900 lux, altså henholdsvis 51% og 33% af det lys, der er udenfor.

Lysstyrken i drivhuset blev målt ved kålen, der lige kan skimtes til højre.

Kuvøsen er lidt primitiv, tynd plast med en lille elektrisk radiator. Temperaturen styres med en microprocessor og kommer ikke under 8 grader. Men det var lyset, vi skulle snakke om, og her er problemet, at der er altid dug på plastikken, og da jeg dyrker i kompost er der mange kompostorme, de kommer af sig selv og om natten kravler de op på plasten og sviner lidt, så der er altså kun 33% af lyset på friland.

Alligevel gror planterne lidt, selv om vi har haft den mørkeste december.

Vælg stjerner