DMI´s månedsprognose – og hvad kan man så i haven nu

DMI´s månedsprognose – og hvad kan man så i haven nu

Hver torsdag eftermiddag udsender DMI en månedsprognose for det kommende vejr. Månedsprognosen den 17. august 2021 er lidt usikker, men temperaturerne indtil midten af september ser dog ud til at blive 15 – 20 grader om dagen og 8 – 15 om natten, se den her.

Det vil sige, at vi stadig kan nå at dyrke noget i haven.

De “lange” afgrøder som kartofler og porre er for sent, men radiser og dild til bladgrønt kan sagtens lade sig gøre, og noget, man ikke lige tænker på: karse, prøv at så karse og lad det blive til planter, bladene smager fint.

Forskellige salater er oplagte, de skal faktisk have en jordtemperatur på ikke over 16-18 grader for at spire, og de fleste klarer sig langt ind i vinteren.

Det er for sent at så de forskellige kåltyper, måske med undtagelse af broccoli, men det er dog et spørgsmål om definition. Jeg bruger blade og skiver af stokken i varme retter, og så betyder det ikke noget, om et spidskål eller broccoli nåede at blive færdigt.

Ærter klarer sig fint ved lidt lavere temperaturer og bliver efteråret mildt får man en høst. Og ligesom med kålen, bliver der ikke bælge så smager bladene fint, og gør sig i salatskålen.

Bønner kniber det med, de kræver varme. Det sværeste er at få dem startet, så i potter i vindueskarmen eller drivhus og plant ud. Minimumtemperaturen for vækst i bønner er 10 grader, og er vi heldige med et par lune dage når de blomstrer, så kan det ende med bønner, men det er nok den mest chancebetonede afgrøde i efteråret.

Om foråret hjælper det med fiberdug, det gør det selvfølgelig også om efteråret, men nu der bliver for varmt under fiberdugen på solskinsdage. Vent til dagtemperaturerne kommer ned på 12-15 grader – så er det fint til at forlænge sæsonen.

Alt går langsommere om efteråret, både ukrudt og skadedyr. Derimod har svampesygdomme en fin tid på grund af de mere våde planter, så hold afstand, så der kommer lys og luft.

Vælg stjerner