DLI beregninger på grundlag af DMI’s målinger af solstråling – hvornår skal plantelyset tændes

DLI beregninger på grundlag af DMI’s målinger af solstråling – hvornår skal plantelyset tændes

Fra slutningen af oktober er vi i den mørke årstid, hvor solen står lavt og ikke giver nok energi til planters vækst. De kan sagtens overleve i et drivhus eller en vindueskarm, men skal de gro, skal der mere til.
Selv om det er blevet betydeligt billigere med LED lys, er der ingen grund til at bruge det unødvendigt, og her kommer solen ind i billedet.

Den fotosynteseaktive del af solskin måles i µmol pr. kvadratmeter pr. sekund, og den daglige sum kaldes DLI, Daily Light Integral.
DLI kan svinge fra 1-2 her om vinteren og op til 40-50 om sommeren. De fleste planter skal have 10 for at gro en lille smule, men kan sagtens overleve på den smule sol, der er om vinteren.

De følgende kurver viser, at på en solskinsdag er der stadig godt med lys, men regnvejrsdage giver for lidt, så brug vejrudsigten, bliver det regn eller meget overskyet kan lyset tændes om morgenen, og ellers fra sidst på dagen til omkring klokken 21, for at reparere på en mørk dag.

Her er så DLI for uge 43 og 44, forskellige steder i landet – akserne er forskellige i de 2 figurer.

Der er store forskelle især mellem dage, men også mellem steder i landet. Den 28. og 29. var DLI omkring 10 mange steder, og det lever planterne på et par dage.

Det er intentionen, at Plantevejledning.dk bringer ugens DLI hver lørdag.

Vælg stjerner