Spiseløg skal høstes i slutningen af juli og varmebehandles

Løg er lette af dyrke, de fleste sætter stikløg om foråret og høster løgene sidst på sommeren. De kan også være lette at opbevare, hvis de er behandlet rigtigt.

Gråskimmel på løg

Løg kan få hele 3 slags gråskimmel, den almindelige, Botrytis cinerea, kender vi fra jordbær og andre bær og i drivhuset. Botrytis squamosa angriber blade under dyrkningen, men den værste er Botrytis allii, der rådner løget under opbevaring.

Hvad kan man gøre

Man skal høste tidligt, når toppen knækker ned. Det er fristende at lade dem gro lidt mere, men man risikerer at miste det hele under opbevaringen. Toppen skal tørre hurtigst muligt, hvis der er svampeangreb i toppen kan det så ikke gro ned i løget og rådne det.

Svampeangreb i løgene kan ødelægges ved varmebehandling ved 45 grader i 24 timer – men det er der jo ingen af os, der kan gøre. En mellemvej er at trække løgene op og lade dem lige på jorden 2-3 dage i fuld sol, det tørrer toppen og varmer samtidig løgene, så de får en betydelig bedre holdbarhed.

Efter tørring kan man klippe hovedparten af toppen af og flette løgene sammen med en snor og hænge dem et tørt og køligt sted. Fletningen skal ikke være for stor, for den skal jo op at hænge…..

Årets høst af løg, til tørring og naturlig varmebehandling, fotograferet 24. juli 2019 i 29 graders varme.

Udgivet i Dyrkning og tagget , .

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *