Overvintring af planter i drivhuset

De seneste vintre har være milde, og i lange perioder har der ikke været frost. Mange sommerblomster kan klare temperaturer omkring 5 grader, tomater har lidt sværere ved det, men på dage med sol stiger temperaturen, og det får dem til at stå igennem.

Men, skal hele drivhuset varmes op, eller bare et drivhus i drivhuset, en kuvøse? Og hvilken varmekilde skal man bruge?

Varmeforbruget i et drivhus er meget stort, glas isolerer næsten ikke, så det kan blive en bekostelig affære. Og vandrehistorien om, at et stearinlys kan holde drivhuset frostfri – den gælder altså ikke i praksis.
Først skal drivhuset isoleres, det sker med bobleplast. Det tager en del lys, men vil man bare overvintre betyder det ikke noget. Derimod bliver der høj luftfugtighed under plast, især i milde perioder, så der skal lidt udluftning til, og det koster på varmeregningen.

Har man ikke så mange planter kan der laves et drivhus i drivhuset, mit er på ca. 60 gange 100 cm og ca en meter højt, bare lidt pinde og snor og afdækningsplast hen over.

Varme

Man kan vælge mellem el, gas eller petroleum, som outsider er der en brændeovn, men så skal der fyres om natten, og drivhuset skifter status fra at være en mindre bygning til at være boligareal, og det vil kunne mærkes på ejendomsskatten.

Brændere til gas og petroleum findes i forskellige udformninger, de koster fra ca. 500 kr og op og mange af dem skal tændes manuelt. Gasbrændere danner meget vanddamp under forbrændingen, og det er ikke godt.

Strøm er umiddelbart det dyreste, men i praksis alligevel den billigste opvarmning, da den kan styres ret nøjagtigt. Man kan købe en termostatafbryder til at sætte i en stikkontakt, med ekstern føler. Problemet med strøm er at finde en varmeblæser, der er lille nok – et drivhus i drivhuset behøver kun 50-100 Watt.

Min løsning er et drivhus i drivhuset, med el-opvarmning, styret af en lille computer, Arduino. Vinteren 2018 var der enkelte nætter, hvor det blev for koldt – da satte jeg en varmeblæser på 400 Watt i drivhuset, og det klarede kulden.

Lys

Skal planterne have lys for at overvintre? Hvis de bare skal holdes levende er det ikke nødvendigt. Jeg dyrker i drivhuset om vinteren, og selv omkring jul, hvor solen er lavest, er der en lille smule vækst, og i slutningen af januar sker der for alvor noget.

LED lys er billige i brug, husk hvis du køber, at planter kun bruger den røde og blå del af lyset – mere herom en anden gang.

En udendørs stikkontakt i drivhuset gør det let, og sikkert, at bruge strøm.

Udgivet i Uncategorized og tagget .

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *