Lavteknologisk varme i drivhuset

Vi vil gerne igang i drivhuset, men det er måske lidt for koldt. Elektrisk varme er dyrt at bruge, for slet ikke at tale om installationen, hvis den skal være lovlig. Jeg har tidligere leget med varmemagasin i bunden af drivhuset, det var sjovt at udvikle, forlængede sæsonen med en måned i hver ende, men var svært at vedligeholde, se lidt om det her.

I gamle dage, da jeg var dreng, da gravede man en rende i drivhuset, lagde halmballer ned, de var små dengang, og vandede dem op med salpeter. Så tager mikroorganismerne fat, og temperaturen stiger til 60-70 grader i et par uger, hvorefter den langsomt falder. Når den er nede omkring 30 grader blev der lagt jord på og plantet tomater – luften i drivhuset blev ikke varm af halmballerne, men det gjorde rødderne, og så var der mere gang i tomaterne end hvis de var plantet i kold jord.

Jeg har en rimelig have, men ingen halm, og hvad gør man så? Pyntegræs blev klippet ned, toppen af stauderne og jordskokker, og til sidst blev der fyldt op med sommerfuglebusk, der blev klippet ned, og det hele kom en tur gennem kompostkværnen.

 

Et bed i drivhuset, hvor der har været storblomstret chrysanthemum, se her, blev tømt og fyldt med de flisede toppe. Den hvide slange er til drypvanding om sommeren.

2 kander vand med en håndfuld salpeter i hver, og efter 3 dage var temperaturen oppe på 23 grader. Hønsegødning kan fint erstatte salpeteren.

Et lag spagnum og prikleplanter af feldsalat.

Til sidst buer af pilekviste og afdækningsplast til at holde lidt på varmen. I baggrunden et bed med efterårssået salat, radiser og kørvel.

 

Mængden af flis er for lille til at give den store varme, sidste sommer havde jeg en kubikmeter og den gik op på 65 grader i flere uger, se her.

Udgivet i drivhus, Dyrkning og tagget .

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *