Giver småsten i bunden af potten bedre dræning

Mange lægger et lag af småsten, Leca eller potteskår i bunden af potten for at få bedre dræning. Umiddelbart lyder det fint, for overskydende vand kan jo frit løbe igennem og dermed skabe bedre vækstvilkår i jorden. Men, i den praktiske verden sker der det stik modsatte!

Hvorfor dræning
Planters rødder skal både have luft og vand, derfor skal der være en balance. Er jorden/spagnum vandmættet kan rødderne ikke ånde og ender med at rådne, derfor skal jorden være porøs så overskydende vand fra vandingen kan dræne af.

Lidt jordfysik

Jordens porer har forskellige størrelser, lige fra grove til fine. På tegningen er der en fin pore til venstre og en grov til højre, tegnet som 2 rør.

Dypper man de 2 rør i vand vil der suges vand op i dem, længst op i det tynde rør. Trækker man rørene op af vandet, blider det hængende, og der skal en kraft til at få det ud, enten skal der suges fra neden eller trykkes fra oven.

Her er der 2 potter, fyldt med jord/spagnum og vandet helt op. Som i rørene ovenfor bliver vandet hængende i det nederste lag, det er helt mættet med vand og rødder kan ikke leve i det. Højere oppe i potten er der mindre vand og i området med 50% vand har rødderne der fint og planten vokser.
I potten til højre er der lagt et lag småsten i bunden som dræn, men da porerne mellem småstenene er så store, at de ikke kan suge, så dannes der de samme lag af vandfyldning som i potten til venstre – blot med den forskel, at området med 50% vand er mindre og planten dermed ikke har plads til så mange rødder.

Hvad så
Dræn i bunden af potten, småsten, Leca osv har den modsatte effekt, og planten mister rødder svarende til tykkelsen af drænlaget!

Brug høje potter og en grov spagnum. Dyrkes der i jord så bland lidt sand eller kompost i jorden.

Udgivet i Dyrkning og tagget , .

2 kommenterer

    • Hej Marie
      Tak for en positiv kommentar, mit oplæg er lige blevet fjernet fra Havebrug og selvforsyning – jeg må lære at holde en lavere profil.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *