Tomater i drivhuset
Tomater er nok den mest dyrkede grøntsag i drivhuse, og en del finder også vej til friland. Man kan købe færdige planter eller så dem selv. Hvor tidligt man går i gang afhænger af vejret og temperament, men kig på temperaturerne herunder.

Småplanter
Køber man småplanter, skal det være en god kvalitet og det kan ikke betale sig at spare 10-20 kr på en plante, der ikke avler ordentligt. Der skal være blomst i tomaterne, og planterne må ikke være lysegrønne. Ryst forsigtigt med dem, hvis der flyver små hvide fluer så find et andet sted at handle, hvide fluer kan blive et problem.

De fleste sår tomater i midten af marts, det afhænger igen af hvor meget plads man har indendøre og om der er vækstlys. Tomatfrø spirer bedst mellem 21 og 27, efter spiring sænkes temperaturen til 18 til 24, under 18 gror planterne langsomt. Så i fugtig spagnum, ikke for tæt og i en potte i plastpose. Har man gulvvarme i badeværelset er det et fint sted at spire, husk ikke for varmt. Lige så snart de første spirer frem skal de ud af posen og i lyset nær et vindue.

Vækstlys
Vækstlys i op til 14 timer i døgnet fremmer vækst, men over 14 timer lys har ikke yderligere effekt. Forholdet mellem rødt og blåt i vækstlys har ingen betydning, og rent rød LED har fuld effekt, men langrødt alene er ikke nok.
Lys til planter måles i det fotosyntetiske område, 400-700 nm, og angives i µmol fotoner pr. kvadratmeter, pr. sekund. Det er der få forhandlere, der gør, og angivelserne skal nok tages med et gran salt. I stedet angives lysstyrken i lumen, og det er noget vrøvl, når det drejer sig om planter. Fotosyntesen bruger kun de blå og røde farvet, og lumen måles i de mellemliggende grønne og gule farver.

Plantning
Man kan dyrke direkte i jorden i drivhuset, i bede eller i selvvandingskasser. Lav et plantehul, der er dobbelt så dybt som potten og plant i bunden, så tomaterne står i et hul. Efter 3-4 uger dækkes hullet, og der vil komme rødder på den del af stænglen, der nu er dækket med spagnum/jord.

Pasning
Tomater inddeles i terminate typer, der stopper væksten med blomster i toppen, og indeterminate typer, der fortsætter med at gro. På de indeterminate typer skal sideskuddene fjernes, men det er lidt af et levn fra gartnerier, hvor der dyrkes intensivt og en tomatplante kan blive 8-12 m lang. Man kan spare på antallet af planter ved at lade et sideskud på hver side blive, så får man noget, der ligner espalier tomat.

Tomater sætter ikke frugt eller blomst ved temperaturer under 4,5 den bedste temperatur i luft og jord er mellem 15,5 og 21, under 13 dannes ikke pollen og over 35 dannes ikke frugt.

Tomat er selvbestøver, men skal hjælpes lidt. Ryst planterne hver dag eller hold døren åben, så klarer humlebierne det.

Tomater modner 95, 65, 46 og 42 dage efter blomsten åbner, ved henholdsvis 14, 18, 22 og 26 grader omkring klasen. Ved 26 og 14 grader er der dårlig frugtsætning og udvikling. Pas på, at der ikke bliver for varmt i drivhuset om sommeren, hold døren åben.

I toppen af en tomatplante er der topskuddet, der fortsætter væksten og en klase. Hvis der gødes for meget gror toppen på bekostning af klasen, og dermed får toppen energi til at gro endnu mere. Omvendt vil for lidt gødning, eller bare dårlige vækstforhold, stoppe topvæksten, så klasen gror i stedet, og tager al energien fra topvæksten. Det er derfor en balance at dyrke tomater, og faktisk ret spændende.

Man skal hele tiden fjerne bladene under den klase, man høster fra.

Skal jorden skiftes? Der er ikke mange forsøg fordi det ikke er aktuelt i erhvervet, men hvis der ikke er sygdomme skulle det ikke være nødvendigt – det kan dog ikke anbefales at dyrke flere år i samme jord/spagnum.

Tomater skal bindes op, og der findes forskellige systemer. Det enkleste, og bedste, er at lave en høj buk over planterne, så drivhuset ikke skal bære planterne. Forskallingsbrædder, 10 cm brede og 19 mm tykke, kan gøre det, terrassebrædder er pænere, vandret foroven skal brædderne stå på højkant. Jutegarn er fint til opbinding, gerne dobbelt og 2 gange rundt om det vandrette bræt. Når planterne er lidt højere end det vandrette bræt, kan man løsne snoren og bytte om på planterne, så noget af stænglen ligger på jorden – derved kommer toppen længere ned. Men husk, løft lige i snoren først, kan du holde planter, for en tomatplante i fuld bæring er ret tung.